artISt: parcurs.ideal | eveniment de lansare instalație video și platformă online | dezbatere

Intrarea gratuită
vineri, 13 octombrie 2023, 19:00
Casa Tranzit, Cluj-Napoca
Facebook Event →

Miki Braniște (moderator), Diana Buluga, Oana Mateescu, Mihai Pedestru

Proiectul artISt: parcurs.ideal derulat de Asociația ColectivA împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit propune radiografierea pieței de muncă din domeniul artistic printr-o serie de modalități de explorare și documentare a parcursului artistic pe care tinerii absolvenți de teatru din România l-ar putea avea pornind de la studiile universitare necesare activității în domeniul teatral.

În anul 2010 Roxane Borgna a realizat un film documentar, bazat pe o serie de interviuri cu 10 proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru din Iași. În 2023, aceasta a revenit în România și a realizat 9 noi interviuri cu aceiași subiecți, de data aceasta filmând în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Instalație video și platformă online ArtISt: parcurs.ideal

Abordarea curatorială a instalației video urmărește redescoperirea unor personaje care și-au exprimat viziunile și dorințele pentru viitor în 2010, fiind purtători ai unui adevăr obiectiv -  actori, regizori sau cântăreți, artiști în recalificare. Ea dezvăluie elementele realității fiecăruia, realități observate și organizate. Instalația va urmări și descoperirea locurilor în care „regăsim” acești artiști - în teatru, cu echipa în turneu, un grup de teatru de improvizație într-un bar, artistul în curs de reprofesionalizare în mediul rural, demostrând astfel varietatea de posibilități de dezvoltare a unei persoane. Platforma online centralizează și pune în oglindă cele două parcursuri ale fiecărui artist, cel din 2010 față în față cu cel din 2023

Dezbatere

După vizionarea documentarului, vă invităm la o dezbatere despre  locul artistului în societate și modele de existență și supraviețuire a artei și a artistului în societatea capitalistă. 

Moderator

Miki Braniște este lector universitar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” cu o teză de doctorat în domeniul managementului și politicilor culturale. Este manager cultural și curator pentru artele spectacolului și proiecte interdisciplinare, președintă a Asociației Colectiv A și fost director al Festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj timp de 10 ediții. Între 2009 și 2019 a fost membră în Consiliul director al spațiului cultural Fabrica de Pensule, participând activ la strategia de dezvoltare a acestuia. În anul 2015 a primit titlul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii din Franța. În 2016 a primit Premiul pentru proiecte interdisciplinare din partea Administrației Fondului Cultural Național și Premiul pentru susținerea dansului contemporan din partea Centrului Național al Dansului București. Începând cu anul 2017, la invitația Goethe Institut București, a fost curator al programului Cultural Management Academy din România.

Speakeri

Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy) este actriță a Teatrului Naţional Cluj-Napoca și președinte al Asociației Create.Act.Enjoy, în cadrul căreia activează ca actriță, trainer de ateliere care utilizează arta ca terapie și manager cultural. Este preocupată de modalitățile prin care arta poate contribui la creșterea stării de bine și la îmbunătățirea sănătății mintale, aspecte cercetate și dezvoltate în lucrarea ei de doctorat Participare comunitară. Intervenție performativă în cadrul Create.Act.Enjoy, realizată în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Teatru și Film Cluj-Napoca. A contribuit la design-ul de intervenție și la implementarea artistică a programului Prescripții culturale pentru burnout (2020), realizat de Centrul Cultural Clujean. A creat design-ul de intervenție și a coordonat implementarea artistică a Atelierelor pentru reducerea simptomelor de burnout în rândul personalului medical (2021) în spitalele din Cluj-Napoca și Zalău. De asemenea, este coordonatoarea proiectului socio-cultural Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, desfășurat în cadrul spitalelor din țară, proiectul fiind în prezent cea mai amplă acțiune de gen din România. A fost invitată, în calitate de speaker, la TEDx Timișoara, Conferința de Îngrijire a Pacientului Satu Mare, Creative Mornings Cluj-Napoca, Civicult, TEDx Zorilor, Întâlnirile Nordului să vorbească despre teme precum educația non-formală sau arta ca terapie și despre impactul activităților asupra beneficiarilor, precum și asupra comunității. În 2020, a primit premiul TOYP (Ten Outstanding Young Persons) oferit de JCI România, pentru proiectele comunitare pe care le desfășoară. În 2014, a primit premiul Excelența la Feminin în cadrul Galei AFA, pentru demersurile făcute în sectorul cultural independent.

Oana Mateescu are o pregătire interdisciplinară în teoria socială și antropologie istorică, cu accent pe economia politică, știință, studii tehnologice și, mai recent, antropologia muncii, clasei și studii urbane. Interesele sale actuale de cercetare și predare se învârt în jurul triadei tehnologiei digitale, a muncii și a capitalismului. A absolvit pregătirea doctorală în Antropologie și Istorie la Universitatea din Michigan, cu o diplomă de doctorat în 2017 și un Distinguished Dissertation Award în 2018 pentru Serial Anachronism: Re-assembling Romanian Forest Commons. Din 2019 până în 2022, a fost postdoctorandă în cadrul programului Frontlines of Value de la Universitatea din Bergen, unde a efectuat muncă de teren în Bologna și Cluj-Napoca pentru proiectul Contradicțiile claselor creative în urbanismul european. În prezent, lucrează ca asistent universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Cursurile sale includ: Antropologie economică, Antropologie contemporană, De la corporație la platformă: noi forme de muncă (licență) și Clase creative (master). Anterior, am predat la Universitatea din Bergen (Antropologie a Tehnologiei: System, Network, Platform; Capitalism/Anticapitalism/Postcapitalism), la Universitatea din București (cursuri despre proprietate, cunoaștere, știință & tehnologie, cercetare vizuală) și la Universitatea Națională de Arte din București (Design socialist: Artă și tehnologie în Europa de Est).

Mihai Pedestru este critic și semiotician teatral, interesat de teorie critică, de etica practicilor artistice, precum și de utilizarea tehnologiei pentru a cataloga, analiza, înțelege și demantela textele și metatextele artelor performative. Convins de faptul că informația vrea, poate și trebuie să fie liberă, promovează cercetarea teatrologică fundamentată pe date, construcția de corpusuri și seturi de date deschise și practicile din sfera umanioarelor digitale. Doctor în Teatru (din 2012), cu o teză despre influența noilor tehnologii asupra publicurilor de teatru. Predă cursuri sau seminarii la disciplinele Semiotica teatrului, Cronică și analiză de spectacol, Cultura și civilizația mass-media, Construcția și activarea publicurilor.