artISt: parcurs.ideal | eveniment de lansare instalație video și platformă online | dezbatere

Intrarea gratuită
joi, 19 octombrie 2023, 19:00
Centrul Replika, București
Facebook Event →

Iulia Popovici (moderator), Radu Apostol, Katia Pascariu

Proiectul artISt: parcurs.ideal derulat de Asociația ColectivA împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit propune radiografierea pieței de muncă din domeniul artistic printr-o serie de modalități de explorare și documentare a parcursului artistic pe care tinerii absolvenți de teatru din România l-ar putea avea pornind de la studiile universitare necesare activității în domeniul teatral.

În anul 2010  Roxane Borgna a realizat un film documentar, bazat pe o serie de interviuri cu 10 proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru din Iași. În 2023, aceasta  a revenit în România și a realizat 9 noi interviuri cu aceiași subiecți, de data aceasta filmând în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Instalație video și platformă online ArtISt: parcurs.ideal

Abordarea curatorială a instalației video urmărește redescoperirea unor personaje care și-au exprimat viziunile și dorințele pentru viitor în 2010, fiind purtători ai unui adevăr obiectiv -  actori, regizori sau cântăreți, artiști în recalificare. Ea dezvăluie elementele realității fiecăruia, realități observate și organizate. Instalația va urmări și descoperirea locurilor în care „regăsim” acești artiști - în teatru, cu echipa în turneu, un grup de teatru de improvizație într-un bar, artistul în curs de reprofesionalizare în mediul rural, demostrând astfel varietatea de posibilități de dezvoltare a unei persoane. Platforma online centralizează și pune în oglindă cele două parcursuri ale fiecărui artist, cel din 2010 față în față cu cel din 2023

Dezbatere

După vizionarea documentarului, vă invităm la o dezbatere despre  locul artistului în societate și modele de existență și supraviețuire a artei și a artistului în societatea capitalistă. 

Moderator

Iulia Popovici este critic și curator de artele spectacolului, expert în programe culturale românești și europene, autoare de cărți despre sectorul cultural independent și artele performative din Europa de Est. Este unul dintre fondatorii ATIC (Asociația Trans-sectorială a Independenților din Cultură), organizație de advocacy și asistență pentru lucrătorii culturali independenți. În ultimii 15 ani, a fost redactor al revistei Observator cultural. Scrie despre politici publice culturale în presa românească și europeană.

În 2016 a fost consilier al ministrului Culturii, iar în 2021 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea USR, poziție din care a propus un nou cadru legislativ pentru organizarea Capitalei Europene Culturale Timișoara 2023 și a coordonat componenta de cultură din PNRR, axată pe reforma sistemului de finanțare în cultură și adoptarea statutului lucrătorului cultural. Este specializată în legislație și politici publice privind susținerea accesului la servicii culturale și relevanța economică a culturii.

Speakeri

Radu Apostol este Prorector UNATC - conduce Departamentul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare -, conf. univ. dr., în cadrul Departamentului de Regie Teatru, la UNATC București, regizor de teatru, co-fondator al Centrului de Teatru Educațional Replika, câștigător al Premiului UNITER pentru debut și al Premiului Opera Prima oferit de Ministerul Culturii în 2002 pentru spectacolul „Acasă” – un spectacol de teatru comunitar, realizat cu 10 copii ai străzii și 2 actori profesioniști. În 2005, Radu a fost artist rezident al CEC ArtsLink la The Cornerstone Theatre Company, Los Angeles. Co-fondator dramAcum (2001). A montat spectacole de teatru comunitar, teatru educațional și piese românești contemporane. 

Katia Pascariu (n.1983, București) este actriță, performeră și activistă cultural. Este absolventă de UNATC (2006) și a Universității București - Master de Antropologie (2016). Activează pe scena locală și internațională, în principal în teatru, dar și în proiecte de film sau performance, colaborând cu echipe multi-disciplinare. De peste 10 ani participă în proiecte de teatru social și politic, participând - alături de colectivele artistice Replika, Macaz Coop., Vârsta4, DramAcum - la dezvoltarea unor programe artistice comunitar-educaționale. Susține ateliere artistice de teatru educațional și comunitar și gestionează ca manager cultural proiecte ale Asociației ADO. Este parte și din colectivul artistic al Teatrului Evreiesc de Stat din București.