artISt: parcurs.ideal | eveniment de lansare instalație video și platformă online | dezbatere

Intrarea gratuită
luni, 16 octombrie 2023, 18:00
Sala Studio, UNAGE, Iași

Cristina Moraru, Octavian Jighirgiu, Cătălin Gheorghe

Proiectul artISt: parcurs.ideal derulat de Asociația ColectivA împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit propune radiografierea pieței de muncă din domeniul artistic printr-o serie de modalități de explorare și documentare a parcursului artistic pe care tinerii absolvenți de teatru din România l-ar putea avea pornind de la studiile universitare necesare activității în domeniul teatral.

În anul 2010  Roxane Borgna a realizat un film documentar , bazat pe o serie de interviuri cu 10 proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru din Iași. În 2023, aceasta  a revenit în România și a realizat 9 noi interviuri cu aceiași subiecți , de data aceasta filmând în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Instalație video și platformă online ArtISt: parcurs.ideal

Abordarea curatorială a instalației video urmărește redescoperirea unor personaje care și-au exprimat viziunile și dorințele pentru viitor în 2010, fiind purtători ai unui adevăr obiectiv -  actori, regizori sau cântăreți, artiști în recalificare. Ea dezvăluie elementele realității fiecăruia, realități observate și organizate. Instalația va urmări și descoperirea locurilor în care „regăsim” acești artiști - în teatru, cu echipa în turneu, un grup de teatru de improvizație într-un bar, artistul în curs de reprofesionalizare în mediul rural, demostrând astfel varietatea de posibilități de dezvoltare a unei persoane. Platforma online centralizează și pune în oglindă cele două parcursuri ale fiecărui artist, cel din 2010 față în față cu cel din 2023

Dezbatere

După vizionarea documentarului, vă invităm la o dezbatere despre  locul artistului în societate și modele de existență și supraviețuire a artei și a artistului în societatea capitalistă. 

Speakeri

Cristina Moraru este o tânără cercetătoare, curatoare și editoare din Iași. Este asistent universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și membru într-un proiect de cercetare în cadrul institutului de cercetare ICMA (UNAGE). Totodată, este membru al forumului de cercetare TPP susținut de Technische Universität Berlin, Universität Bonn, Leuphana Universität Lüneburg și Ludwig-Maximilians Universität München. Este membru AICA, membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană (CFC) și (co)editor al publicației academice Studies in Visual Arts and Communication. A participat în programe de studii internaționale și de cercetare la NEC Institute for Advanced Studies, București, NCCR University of Basel, CRC “Affective Societies” Freie Universität Berlin, Aarhus University, University of Vienna, Simon Fraser University (Vancouver), Valand Academy for Art and Design (University of Gothenburg), University of Copenhagen, Lucerne University of Applied Sciences and Arts, Leuphana University Lüneburg, Universität Hamburg, Loughborough University, Birmingham City University, Pedagogical University of Krakow, European University at St Petersburg, Danube University Krems, Ben-Gurion University of the Negev, MTFA Academy Chișinau, EEPAP Lublin, LCCA Latvia, CCA Prishtina, The Cvito Fiskovic Centre in Split, Institute of Contemporary Art in Zagreb, Fondazione Arthur Cravan in Milan, Garage Museum of Contemporary Art Moscow, și alte instituții independente.

Octavian Jighirgiu este dublu licențiat în Actorie (1996) și Regie Teatru (2011) al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, iar din ianuarie 2009 este Doctor în domeniul Teatru. A realizat stagii de pregătire în cadrul International Theatre Institute, UNESCO Chair în 2001 și 2004. Are peste 60 de roluri interpretate pe scene profesioniste din țară, precum: Theatrum Mundi (actualul Teatru Metropolis), Teatrul Mic și Teatrul „L.S.Bulandra” din București, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, Teatrul Național „V.Alecsandri” și Ateneul Național din Iași. A regizat peste 35 de spectacole în teatre și în spații neconvenționale din București, Iași, Buzău, Cluj, Bârlad, Suceava, Botoșani și Galați. Ca actor și regizor a efectuat turnee în Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Republica Moldova, Serbia, Lituania, Ucraina, Cehia, Egipt, Spania și în numeroase orașe din țară.  În prezent este Prorector al Universității Naționale de Arte „G. Enescu” din Iaşi, unde coordonează clase de Actorie, Regie și Master. Este, totodată, profesor afiliat și îndrumător de doctorate în domeniul Teatru și artele spectacolului. De asemenea este Președinte al Asociației ARTES și inițiatorul și Directorul Festivalului PERFORM de la Iași.

Cătălin Gheorghe este teoretician, curator, editor și profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde predă cursuri de cercetare curatorială și artistică, studii și practici curatoriale și studii vizuale aplicative. Este editorul seriei de publicații „Vector - cercetare critică în context” (din 2010) [www.vector.org.ro]. Printre ultimele cărți editate se pot menționa: „Învățând prin curatoriere. Traiectorii actuale în cercetarea curatorială critică” [un parteneriat între Vector, ICMA/UNAGE Iași și European Artistic Research Network] (2022), „Acte expoziționale de imaginație politică” (co-editor Mick Wilson) [un parteneriat între Vector și Platform for Artistic Research in Sweden (Goteburg)] (2021), „După turnura educațională” (2017). Este, de asemenea, curator al platformei „Vector - studio pentru practici și dezbateri artistice” (din 2007), o platformă pentru cercetare critică și producție artistică bazată pe înțelegerea artei ca jurnalism experimental. Este membru al WG5 Curatorial Studies Workshop din cadrul EARN [http://www.artresearch.eu]. În 2023 a publicat, prin intermediul tranzit.ro/Iași, cartea „Transformarea cercetării. Noi estetici în practica cercetării artistice critice”.