artISt: parcurs.ideal | eveniment de lansare instalație video și platformă online | dezbatere

Intrarea gratuită
duminică, 22 octombrie 2023, 19:00
Teatrul Basca, Timișoara
Facebook Event →

Miki Braniște (moderator), Dana Domșodi, Ana Maria Ursu, Costa Tovarnisky

Proiectul artISt: parcurs.ideal derulat de Asociația ColectivA împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit propune radiografierea pieței de muncă din domeniul artistic printr-o serie de modalități de explorare și documentare a parcursului artistic pe care tinerii absolvenți de teatru din România l-ar putea avea pornind de la studiile universitare necesare activității în domeniul teatral.

În anul 2010  Roxane Borgna a realizat un film documentar, bazat pe o serie de interviuri cu 10 proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru din Iași. În 2023, aceasta  a revenit în România și a realizat 9 noi interviuri cu aceiași subiecți, de data aceasta filmând în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Instalație video și platformă online ArtISt: parcurs.ideal

Abordarea curatorială a instalației video urmărește redescoperirea unor personaje care și-au exprimat viziunile și dorințele pentru viitor în 2010, fiind purtători ai unui adevăr obiectiv -  actori, regizori sau cântăreți, artiști în recalificare. Ea dezvăluie elementele realității fiecăruia, realități observate și organizate. Instalația va urmări și descoperirea locurilor în care „regăsim” acești artiști - în teatru, cu echipa în turneu, un grup de teatru de improvizație într-un bar, artistul în curs de reprofesionalizare în mediul rural, demostrând astfel varietatea de posibilități de dezvoltare a unei persoane. Platforma online centralizează și pune în oglindă cele două parcursuri ale fiecărui artist, cel din 2010 față în față cu cel din 2023

Dezbatere

După vizionarea documentarului, vă invităm la o dezbatere despre  locul artistului în societate și modele de existență și supraviețuire a artei și a artistului în societatea capitalistă. 

Moderator

Miki Braniște este lector universitar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” cu o teză de doctorat în domeniul managementului și politicilor culturale. Este manager cultural și curator pentru artele spectacolului și proiecte interdisciplinare, președintă a Asociației Colectiv A și fost director al Festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj timp de 10 ediții. Între 2009 și 2019 a fost membră în Consiliul director al spațiului cultural Fabrica de Pensule, participând activ la strategia de dezvoltare a acestuia. În anul 2015 a primit titlul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii din Franța. În 2016 a primit Premiul pentru proiecte interdisciplinare din partea Administrației Fondului Cultural Național și Premiul pentru susținerea dansului contemporan din partea Centrului Național al Dansului București. Începând cu anul 2017, la invitația Goethe Institut București, a fost curator al programului Cultural Management Academy din România.

Speakeri

Ana Maria Ursu a absolvit Universitatea „George Enescu”, Facultatea de Teatru, Secția Actorie la Iași. A obținut un master în Arta Actorului la aceeași facultate. A fost angajată la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani din 2008 până în 2011. În perioada respectivă a interpretat mai bine de 20 de roluri în cadrul teatrului respectiv. Din 2012 a decis să se îndrepte spre mediul independent. A fondat Teatrul Basca împreună cu Victor Dragoș și Andrei Ursu în 2017. În anul 2020 a regizat spectacolul „Fluturii sunt liberi” datorită căruia Teatrului Basca i-a fost acordat Premiul British Council la Premiile Uniter ediția 2021. În 2021 a regizat spectacolul „PROFu” despre violență și bullying în școli, spectacolul jucându-se în 5 licee timișorene, fiind urmat de discuții cu profesorii și elevii, discuții moderate de către psihologi. A coordonat producția spectacolelor „Puf Buf” în care actorii au fost copii surzi și a contribuit la crearea perfomance-ului „La început a fost tăcere”, la care au participat adulți surzi. În 2022 a regizat spectacolul „Deasupra capului”, rezultatul unei perioade de documentare în cadrul comunității persoanelor fără adăpost din Timișoara. În perioada 2018-2022 a jucat în următoarele spectacole ale Teatrului Basca: „Altă zi cu soare”, „Ură și pisoi”, „Invizibilii”, „Casa cu Maimuțe”, „Animal Crossing” „Turnul”, „Copacul”, „Ce-am avut. Ce ne-au dat.”

Dana Domșodi este lector în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj. Are un doctorat în filosofie și unul în sociologie și predă cursuri de  filosofie, teorie socială și economie politică. Cercetările sale gravitează în jurul domeniilor de economie politică contemporană, teorie critică și sociologie istorică.

Costa Tovarnisky este artist, de origine română născut în Ucraiana, cu studiile făcute în Republica Moldova. Actualmente, profesor în cadrul Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, la disciplinele "Antrenamentul Expresiei Corporale" și "Arta Actorului de Film". În prezent, a produs si lansat primului episod, online, „FMT – Homemade #EpisodPilot”, un proiect al Facultății de Muzică și Teatru. "Curiozitatea acestei meserii m-a plimbat pe mai multe meleaguri unde am practicat meseria de actor, regizor, profesor,  de la Timișoara la Viena, Budapesta, Montreal, Toronto ș.a.s.m.d și din nou la Timișoara"